OpenAI ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, ChatGPT gibi yapay zeka destekli sohbet robotlarının kullanımının bireylerde yalnızlık hissini artırabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, yapay zeka ile yapılan etkileşimlerin, kullanıcıların mevcut sosyal çevreleriyle geçirdiği sürenin azalmasına yol açabileceğini ortaya koymuştur.
ChatGPT kullanımı yalnızlık hissini artırabilir
Araştırma, dört hafta boyunca farklı demografik özelliklere sahip yaklaşık 1000 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, ChatGPT ile günde en az beş dakika boyunca sohbet etmeleri önerilmiştir. Bazı katılımcılar serbest sohbetler yaparken, diğerleri kişisel veya genel konular üzerinde tartışmalara katılmıştır.

Toplanan veriler, yapay zeka ile gerçekleşen sohbetlerin duygusal deneyimler üzerinde doğrudan bir etki yarattığını ve uzun süreli kullanımların yalnızlık hissini artırabileceğini ortaya koymaktadır.
Araştırmada, kişisel meseleler üzerine yapılan sohbetlerin kısa vadede yalnızlık hissini artırdığı gözlemlenmiş, bu durumun yanı sıra kişisel olmayan konular hakkında konuşmanın beklenmedik bir şekilde duygusal bağlılık oluşturma riskini artırabileceği de tespit edilmiştir.
Analizler, duygusal olarak insan ilişkilerine daha fazla bağlılık hisseden bireylerin, sohbet robotlarıyla da benzer bir ilişki kurma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Araştırmanın ikinci aşamasında, 3 milyon ChatGPT konuşması detaylı bir incelemeye tabi tutulmuş ve kullanıcıların sohbet robotlarıyla etkileşim biçimleri üzerine çeşitli sorular gündeme getirilmiştir.
Kullanıcıların büyük bir kısmının yapay zekayı duygusal destek için kullanmadığı belirlenmiş olsa da, bazı gruplarda bu teknolojiye duyulan bağlılığın oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle genç bireyler ve ruh sağlığı sorunları yaşayan kişiler için bu tür teknolojilerin potansiyel psikolojik etkileri hala tartışılmaktadır.