– Reklam –
Giyilebilir cihazlar alanında önemli bir adım atan araştırmacılar, şarj sorununu çözme potansiyeli taşıyan bir keşif gerçekleştirdi. Son yıllarda daha kompakt ve gelişmiş özelliklere sahip giyilebilir cihazların sayısının artmasıyla birlikte, bu cihazların sürekli enerji ihtiyacı büyük bir sorun haline gelmişti. Çoğu cihaz, batarya gereksinimi duyarken, bazıları vücut enerjisi veya güneş enerjisi ile şarj olabiliyor. Ancak, Carnegie Mellon Üniversitesi Future Interfaces Group araştırmacıları, insan vücudunun yaydığı radyo frekansı (RF) enerjisinden faydalanarak yeni bir giyilebilir cihaz şarj yöntemi geliştirdi.
Power-over-Skin: cilt üzerinden güç transferi
Araştırma ekibi, insan vücudunun doğal olarak yaydığı 40 MHz RF enerjisini kullanarak cihazlara enerji sağlayan Power-over-Skin isimli bir yöntem geliştirdi. Bu yenilik, giyilebilir cihazların bataryasız çalışabilir hale gelmesini sağlıyor. Cilde temas eden küçük ve hafif alıcılar, vücut enerjisi ile gelen enerjiyi doğrudan topluyor ve bu enerji, cihazları çalıştırmak için yeterli seviyede oluyor.

Bunun yanında, bu alıcılar giysi üzerinden bile çalışacak şekilde optimize edildiğinden, cihazların doğrudan ciltle temasa geçmesi de gerekmiyor. Bu yeni teknolojiyi test eden ekip, Bluetooth özellikli bir yüzük ve kullanıcı sağlığını izlemeye yönelik medikal bir bant gibi çeşitli cihazlarda başarılı sonuçlar elde etti. Gelecek için bu yöntemin sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) cihazlarına uyarlanması planlanıyor. Vücut enerjisiyle çalışan bu cihazların farklı alanlarda kullanım potansiyelinin olduğu belirtiliyor.
Enerji verimliliği ve çevresel katkı
Bu yenilik, yalnızca şarj kolaylığı sağlamazken, aynı zamanda giyilebilir cihazların daha hafif ve ince olmasına imkan tanıyor. Batarya ihtiyacının ortadan kalkması, nadir toprak element