Ülke ekonomileri bazen dalgalı süreçlerden geçse de, insanların teknolojik cihazlara olan ihtiyaçlarında bir değişiklik gözlemlenmiyor. Bu yalnızca bütçe sınırlamalarıyla belirlenen bir değişim olsa da, teknolojiye olan ilgi alma kararı üzerinde etkili olamıyor.
Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda, akıllı telefon pazarının geniş bir spectrumda şekillendiğini söyleyebiliriz. Uygun fiyatlı giriş segmenti akıllı telefonlardan, 5-6 asgari ücrete satılan lüks telefonlara kadar pek çok alternatif mevcut. Peki, Türkiye’dekiler hangi telefon markalarını tercih ediyor?
Türkiye’de telefon markalarının kullanım oranları!
Statcounter’ın verileri doğrultusunda, Ekim 2024 itibarıyla Türkiye’de en fazla tercih edilen mobil telefon markası yüzde 28.33 ile Apple olarak öne çıkıyor. İkinci sırada, yüzde 22.8 pazar payı ile Samsung yer alırken, üçüncü sırayı ise yüzde 10.6 ile Xiaomi alıyor.
Kaynak: StatCounter Global Stats – Cihaz Satış Payları
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, söz konusu verilerin yeni satılan telefonlardan ziyade, tüm pazar için bir değerlendirme sunuyor olması. Örneğin, Ekim ayında olarak en çok satılan telefon, yüzde 5.68 ile listeye beşinci sıradan yerleşen vivo’nun popüler bir modeli olabilir. Ancak bu değerlendirmeye, telefonun yaşına bakılmaksızın tüm markalar dahildir. Yani, Ekim 2012’de piyasaya çıkan S3 mini gibi eski modeller de dikkate alınıyor.
Kaçak telefon kullanımı hakkında ilginç bir tespit
Listede dikkat çeken bir diğer unsur ise markası belirsiz olan, kaçak yollarla Türkiye’ye getirilen telefonlar. Bu cihazlar herhangi bir marka spesifik değildir. Apple, Samsung, Xiaomi ve Oppo gibi birçok markanın modelleri kaçak olarak piyasada bulunabiliyor.
Öne çıkan bir diğer nokta, kaçak telefonların pazar payı. Bu cihazlar, yüzde 6.06 oran ile vivo ve Oppo’yu geride bırakarak listenin dördüncü sırasına yerleşiyor. Bu konuda sadece araştırma şirketleri değil, farklı kurum ve kuruluşlar da veri paylaşımında bulunuyor.
Günümüzde ortaya çıkan haberler, Türkiye’de kaçak telefon kullanım sayısının 3.5 milyonu geçtiğini ve bu durumun 30 milyar TL’yi aşan bir vergi kaybına yol açtığını ortaya koyuyor. Verilerin değişkenlik göstermesi muhtemel olsa da, bu cihazların sayısı listelerde yer alacak kadar fazla.
Siz hangi akıllı telefon markasını tercih ediyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.