Sosyal medya platformlarının, Instagram, Facebook, Snapchat ve TikTok gibi popüler araçların dünya genelindeki etkilerinin artmasıyla birlikte, yöneticiler çocukların bu platformların olumsuz etkilerinden korunması için çeşitli adımlar atma kararı aldı.
Sosyal medya uygulamaları tüm dünyada tartışma yarattı
Geçtiğimiz yıl Avustralya, 16 yaş altındaki çocukların sosyal medyaya erişimini ebeveyn izni olsa dahi yasaklayan bir yasa çıkardı. Bu yasayla birlikte, yaş sınırının altındaki kullanıcılara yönelik sınırlama getiremeyen sosyal medya şirketlerine 30 milyon dolara kadar ceza öngörülüyor.


Bu yasal düzenleme, aynı zamanda yaş doğrulama sistemlerinin etkinliği üzerine tartışmaları da artırmış durumda. Çocukların sosyal medya kullanımı üzerindeki kısıtlamalar, yıllardır süregelen bir tartışmanın parçası. Okullar, teknoloji devlerini gençlerin ruh sağlığına zarar veren bağımlılık yaratan platformlar oluşturmakla suçluyor.
Araştırmalar, sosyal medya kullanımını kimlik ve finansal davranışlar gibi çeşitli alanlarla ilişkilendirmektedir. Bu bağlamda, Endonezya da gençleri sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korumaya yönelik politikalar geliştiren ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin İletişim ve Dijital Bakanlığı, belirli yaş grupları için sosyal medya erişiminin kısıtlanmasına yönelik bir düzenleme üzerinde çalışıyor.
Yaklaşık 280 milyon nüfusa sahip ve 2024 itibarıyla internet erişim oranının yüzde 79,5 olması beklenen Endonezya’nın bu inisiyatifi oldukça önemli. Çalışmalar, 12 yaş altındaki çocukların yüzde 48’inin internet erişimi olduğunu ve bunların ço