Son dönemde dünya gündemini meşgul eden iPhone 16 yasağı, ilginç bir evreye girdi. Apple, Endonezya Hükümeti ile iş birliği yaparak iPhone 16 satışlarının tekrar başlaması için çaba sarf ediyor, ancak bu konuda pek de başarılı olamıyor. İşte bu konudaki gelişmelerin ayrıntıları…
iPhone 16 neden yasaklı?
Apple’ın Endonezya’daki zorlu mücadelesi sürüyor. Şirket, ülkede uygulanan iPhone 16 satış yasağını sona erdirmek amacıyla 1.6 trilyon Rupiah (yaklaşık 100 milyon dolar) değerinde bir yatırım teklifi sundu; ancak bu teklif, Endonezya Sanayi Bakanlığı tarafından yetersiz bulundu. Bakanlık, iPhone 16’nın ithalatını ve kullanımını yasaklayan kararını sürdürdüğünü duyurdu.

Ekim ayında, Endonezya Sanayi Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita, Apple’ın yatırımlarını yeterli görmediğini ve yerel bileşen kullanımı kriterlerini karşılamadığını belirterek iPhone 16’nın ülkeye girişinin yasaklandığını açıklamıştı. Endonezya yasaları, akıllı telefonların bileşenlerinin veya üretim süreçlerinin en az yüzde 40’ının yerel kaynaklardan sağlanmasını zorunlu kılıyor.
Bakanlık, Apple’ın sunduğu teklifin diğer ülkelerdeki yatırımları ile karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu ve istihdam yaratma beklentilerini karşılamadığını vurguladı. Ayrıca, Apple’ın Endonezya’dan elde ettiği gelir ile sunduğu yatırım teklifi arasındaki dengesizlik de dikkat çekici. 2022 yılında şirketin Endonezya’da 2.61 milyon cihaz satarak 30 trilyon Rupiah (1.88 milyar dolar) gelir elde ettiği belirtiliyor.
Eğer Apple, bu duruma kısa vadede çözüm üretemezse, ülkedeki premium segmente olan liderliğini tehlikeye atabilir. Özellikle Endonezya’nın düşük kişi başı gelir seviyesi, iPhone’un yaygın kullanımını zorlaştıran bir etken olarak öne çıkıyor.
Apple, Endonezya’nın sıkı politikalarını aşmak için hangi stratejileri izlemeli? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz!