ABD’nin uyguladığı ambargolara karşın, Huawei ve SMIC yapay zeka yongası üretiminde önemli bir başarıya imza atmayı başardı. Bu iki şirket, yılın sonuna kadar yıllık 1 milyon yapay zeka yongası üretme hedefi belirlemiş durumda.
Çinli şirketler, yapay zeka alanında mücadeleye devam ediyor
ABD, Çin’in yonga teknolojisindeki gelişimini engellemek amacıyla ambargo uygulamalarını giderek sıkılaştırmaya devam etse de, Çinli teknoloji devleri bu kısıtlamaları aşmayı başarmaktadır. Huawei ve SMIC, hükümetin desteğiyle oldukça etkili bir direniş göstererek üretim kapasitelerini artırmaya devam ediyor.
Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin hazırladığı bir rapor, ABD ambargoları yürürlüğe girmeden önce Huawei’nin Tayvanlı yonga üreticisi TSMC ile gerçekleştirdiği anlaşma sonucunda 2 milyon adet Ascend 910B üretimi yaptığını ortaya koyuyor.

Huawei, iki adet Ascend 910B birimini bir araya getirerek Ascend 910C adını verdiği gelişmiş bir yapay zeka yongası üretebiliyor. Üretim aşamasında yaşanan yaklaşık yüzde 20 oranındaki kaybı göz önünde bulundurulduğunda, şirketin en az 750 bin adet Ascend 910C yongasına sahip olduğu tahmin ediliyor.
Öte yandan, gelişmiş ASML EUV döküm makinelerine erişiminin kısıtlanması nedeniyle SMIC, daha düşük verime sahip DUV teknolojisi üzerinde çalışmakta. Şirket, 2025 itibarıyla 7nm DUV üretim süreciyle aylık 50 bin plaka üretmeyi planlıyor. Bu ise yaklaşık 400 bin adet Ascend 910C yapay zeka yongasına eşdeğer bir üretim potansiyeli sunuyor.
Fakat, Çinli şirketlerin yapay zeka alanında Nvidia kadar etkili bir yazılım verimliliği sunamadığı ifade ediliyor. Nvidia’nın donanımları, DeepSeek gibi üretken yapay zeka modellerinin gelişimine büyük katkı sağlarken, Çinli yapay zeka girişimleri ise hala büyük ölçüde Nvidia yongalarına bağımlı durumda bulunuyor.