Uluslararası bir bilim insanları ekibi, uzay çöplerinin sorununa çözüm bulunması konusunda Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulundu. Araştırma, NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), Plymouth Üniversitesi (İngiltere) ve Teksas Üniversitesi (ABD) akademisyenleri tarafından gerçekleştirildi. Ekip, Dünya yörüngesinin korunmasının bir Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olarak BM gündemine alınmasını talep etti. Hızla büyüyen bu sorun, giderek artan bir global tehdit olarak gündemde kalmaya devam ediyor. Şimdi, gelişmeler nasıl şekillenecek?
NASA ve bilim insanları, uzay çöpleri sorunu için Birleşmiş Milletler’den yardım istedi
Son 15 yılı ele aldığımızda, Dünya yörüngesindeki uydu sayısı 1000’in altındayken, bu sayı günümüzde 10 katına çıkarak 10.000’e ulaştı ve artış hız kesmeden devam ediyor. Görevlerini tamamlamış uydular, uzayda çöplüğe dönüşerek diğer nesnelerle çarpışma riskini artırıyor. Bu durum, sürekli yeni çöplerin oluşmasına sebep olan ve “uzayda zincirleme çarpışmalar” olarak bilinen Kessler Sendromu tehlikesini doğuruyor.


En son elde edilen bilgilere göre, araştırmacılar Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne bir uzay koruma hedefi eklemesini önerdi. Bu hedef, uzayın güvenliği ve sürdürülebilirliği adına uluslararası iş birliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. Öte yandan, BM’nin mevcut hedeflerinden bir tanesi olan SDG 14, deniz ekosistemlerinin korunmasına dair meseleleri ele alıyor ve okyanus plastik kirliliği gibi sorunlarla mücadele ediyor. Bilim insanları, uzay çöpleri için benzer bir yaklaşımın benimsenebileceğini ifade ediyor.