Google, kullanıcıların güvenliğini artırmak ve yanıltıcı içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla önemli bir adım attı. Şirket, Çin merkezli olduğu ileri sürülen binden fazla web sitesi ile birçok YouTube kanalını erişime kapattı. Peki, bu siteler neden hedef alındı?
Glassbridge ağı nedir ve nasıl ortaya çıktı?
Bu operasyonun arkasında ‘Glassbridge’ isimli bir ağın olduğu açıklandı. Glassbridge ağı, bağımsız haber siteleri gibi görünen yüzlerce alan adı işletirken, aslında Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) politik çıkarlarını destekleyen içerikler dağıtıyor.

Google, bu ağı yönetim altında bulunduran liderleri net şekilde belirleyemese de, Shanghai Haixun Technology, Times Newswire, Durinbridge ve Shenzhen Bowen Media gibi dört ana birimin bir arada çalıştığını açıkladı.
Bu gruplar, sahte haberler, devlet destekli basın bültenleri ve yanıltıcı içerikler üreterek kullanıcıları manipüle etmeye teşebbüs etti. Bazı içerikler ise komplo teorileri ve kişilere yönelik saldırılar içermekteydi. Google’ın araştırmacıları, bu kötü niyetli grup tarafından içerik kaynaklarının gizlenmeye çalışıldığını ve manipülatif eylemlerin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Glassbridge ağı içinde en etkin grup olarak Shanghai Haixun Technology öne çıktı. Bu birimin yalnızca 600 web sitesi, Google tarafından kapatıldı. Ayrıca, bu grup YouTube platformunda pek çok kanalı da yönetiyordu. Şirketin faaliyetleri, ilk kez 2022’de sahte içerik ürettiğinin ortaya çıkması ile dikkat çekmişti.
Google’ın bu girişiminin manipülatif içeriklere karşı ne denli etkili olacağını düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!