– Reklam –
NASA tarafından yönetilen Curiosity keşif aracı, Mars’taki Gediz Vallis kanalında gerçekleştirdiği bir yıllık araştırmalarının ardından yeni bir hedefe yöneldi. Bu süreçte, bölgeden eşsiz ve etkileyici fotoğraflar elde edildi. Curiosity, Mars’ın kuruyan iklimine dair önemli bilgiler sağlarken, kanalın oluşumu hakkında da kritik veriler sunuyor. İlk kez bu alanda keşfedilen beyaz kükürt taşları, Curiosity tarafından tespit edildi.
NASA’nın keşif aracı, önemli Mars görüntüleri çekti
NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracılığıyla daha önce elde edilen görüntülerde gözlemlenemeyen bu kükürt taşları, aracın bir taşı ezmesiyle ortaya çıkan sarı kristallerle birlikte ilgi çekti. Curiosity’nin bilimsel ekipmanları, bu taşların saf kükürt olduğunu belirledi. Ancak bilim insanları, bu kükürt oluşumlarının nasıl ve neden burada meydana geldiğini henüz tam olarak açıklayamıyorlar.

Curiosity’nin bir sonraki araştırma hedefi, “boxwork” adı verilen ve Mars yüzeyinde örümcek ağına benzeyen desenler oluşturan geniş bir mineral oluşum bölgesi olacak. Bu yapılar, Mars’taki geçmiş su akıntıları sırasında taşınan minerallerin kaya çatlaklarında kristalleşmesi sonucu meydana gelmiş olabilir. Erozyon etkisiyle yüzeydeki kayalar aşındıkça, minerallerden oluşan ağ yapıları kalıyor.
Bilim insanları, Mars’taki boxwork oluşumlarının Dünya’daki benzerlerinden farklı olarak devasa boyutlara ulaştığını ve suyun yok olmaya başlaması sürecinde oluşmuş olmalarının bu yapıları benzersiz kıldığını belirtiyor. Bu minerallerin, tuzlu sıvı suyun aktığı, daha sıcak yer altı bölgelerinde kristalleşmiş mineraller olabileceği düşünülüyor. Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?