Türkiye’de akaryakıt alımındaki usulsüzlüklerin önlenmesine yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu süreçte, 1 Ocak itibarıyla Zorunlu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uygulaması devreye girecek. Söz konusu uygulama ile birlikte, 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm şirket araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB), yani çip taktırma zorunluluğu getirildi. Peki, bu süreç nasıl işleyecek?
Araçlara zorunlu çip uygulaması için son bir ay
Akaryakıt alımlarında yaşanan farklı plakalara fiş kesilmesi gibi usulsüzlüklerin önüne geçiş, Zorunlu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uygulaması ile mümkün olacak. Şirket araçlarına zorunlu olarak entegre edilecek çipler sayesinde, sistemde elle plaka girişleri sona erecek. Böylece plakalar otomatik olarak sisteme tanıtılacak.

Yakıt alımı sırasında, araçlardaki çipler ile yakıt pompalarındaki taşıt tanıma okuyucuları etkileşim haline geçecek. Bu durum, yakıt miktarının yanı sıra plaka bilgisi gibi detayların sisteme otomatik olarak aktarılmasını sağlayacak. Takılması zorunlu olacak çipin, yani Taşıt Tanıma Birimi‘nin fiyatının vergiler dahil 2 bin TL’yi aştığı ifade ediliyor.
Bu konuyla ilgili olarak yılın başlarında yapılan açıklama şu şekildeydi;
“Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile etkili bir şekilde mücadele etmek amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 5 Ekim 2023 tarihinde 32330 Sayılı Resmî Gazete’de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği yayımlanmış olup, UTTS’yi kurma ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir.”
“Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, taşıt plaka bilgisinin elle girişine olanak vermeksizin, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına (YN Pom